Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

ελατε να τα παρετε ατμ

Σαν σήμερα το 415 πέθανε η νεοπλατωνική φιλόσοφος, αστρονόμος και μαθηματικός Υπατία

Ελληνίδα νεοπλατωνική φιλόσοφος, αστρονόμος και μαθηματικός. Έζησε και δίδαξε στην Αλεξάνδρεια της Ρωμαϊκής (Βυζαντινής) Αιγύπτου, όπου και δολοφονήθηκε από όχλο φανατικών χριστιανών. Θεωρείται η πρώτη γυναίκα που διακρίθηκε στα μαθηματικά.


Η Υπατία γεννήθηκε στην Αλεξάνδρεια το 370 και ήταν κόρη του μαθηματικού και αστρονόμου Θέωνα του Αλεξανδρέως (335-405). Έλαβε πολύ καλή εκπαίδευση στην Αθήνα και στην Ιταλία. Στην Αθήνα παρακολούθησε μαθήματα στη νεοπλατωνική σχολή του Πλούταρχου του Νεότερου και της κόρης του Ασκληπιγένειας, ενώ μαθήτευσε και κοντά στο Πρόκλο και τον Ιεροκλή.


λογος για το πολυτεχνειο



  • Τέλος το «Τατουάζ»: Αναβρασμός στον Alpha - Το SMS που τους «πάγωσε» (pics)


Μετά την επιστροφή της στην Αλεξάνδρεια ανέλαβε την εκεί σχολή των Πλατωνιστών, που ακολουθούσε τη διδασκαλία του Πλωτίνου, ενός από τους πρώτους νεοπλατωνιστές φιλοσόφους. Η ευγλωττία της Υπατίας, η σπάνια μετριοφροσύνη της και η ομορφιά της, σε συνδυασμό με τα αξιοσημείωτα πνευματικά της χαρίσματα, προσέλκυσαν μεγάλο αριθμό μαθητών. Ανάμεσά τους ήταν και ο Συνέσιος ο Κυρηναίος, ο μετέπειτα επίσκοπος Πτολεμαΐδος, του οποίου σώζονται πολλές επιστολές απευθυνόμενες προς αυτήν.


ελατε να τα παρετε ατμ

Η Υπατία αποτελούσε σύμβολο της μάθησης και της επιστήμης, οι οποίες την εποχή εκείνη ταυτίζονταν ευρέως από τους πρώτους Χριστιανούς με την ειδωλολατρία. Έτσι, υπήρξε το επίκεντρο της έντασης μεταξύ χριστιανών και εθνικών (μη χριστιανών), οι οποίες ταλαιπώρησαν αρκετά την Αλεξάνδρεια εκείνη την περίοδο.


πολυμορφικο κρεβατι μωρου

Μετά την άνοδο του Κυρίλλου στον πατριαρχικό θρόνο της Αλεξανδρείας το 412, η Υπατία βρέθηκε στο στόχαστρο του πατριάρχη, εξαιτίας της σχέσης της με τον Ορέστη, τον έπαρχο της πόλης, που ήταν ειδωλολάτρης, όπως αναφέρει στο έργο του Εκκλησιαστική Ιστορία ο ιστορικός Σωκράτης ο Σχολαστικός. Στις 8 Μαρτίου του 415 δολοφονήθηκε με χαρακτηριστική αγριότητα (με διαμελισμό) από μια ομάδα φανατισμένων χριστιανών, που την αποτελούσαν μοναχοί και οπαδοί του Κυρίλλου. Ανεξάρτητα από το ακριβές κίνητρο της δολοφονίας της, η φυγή πολλών λογίων αμέσως μετά το γεγονός σήμανε την αρχή του μαρασμού της Αλεξάνδρειας ως πνευματικού κέντρου.

Σύμφωνα με το λεξικό του Σούδα ή Σουίδα (βυζαντινή εγκυκλοπαίδεια), η Υπατία έγραψε σχόλια στην Αριθμητική του Διόφαντου του Αλεξανδρέως, στα Κωνικά του Απολλώνιου από την Πέργη, και στον αστρονομικό κανόνα του Πτολεμαίου (Αλμαγέστη). Αυτά τα έργα της χάθηκαν, αλλά οι τίτλοι τους, σε συνδυασμό με τις επιστολές του Συνέσιου, ο οποίος τη συμβουλευόταν για την κατασκευή του Αστρολάβου, δείχνουν ότι είχε αφιερωθεί ιδιαίτερα στην αστρονομία και τα μαθηματικά.

Η ύπαρξη αυστηρά φιλοσοφικών έργων της μας είναι άγνωστη. Η φιλοσοφία της, περισσότερο λόγια και επιστημονική ως προς τη φύση της και λιγότερο απόκρυφη, αποτέλεσε την πεμπτουσία του Αλεξανδρινού Νεοπλατωνισμού. Η συνεισφορά της στην επιστήμη - αμφισβητούμενη πάντως - περιλαμβάνει τη χαρτογράφηση ουράνιων σωμάτων και την ανακάλυψη του αραιόμετρου ή πυκνόμετρου, ενός ειδικού οργάνου που προσδιορίζει την πυκνότητα των διαφόρων υγρών.

Πηγή: sansimera.gr


Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

χοντος βολος

Στιγμές αγωνίας και φόβου έζησαν οι 875 επιβάτες και τα 141 άτομα πλήρωμα του πλοίου «Ελευθέριος Βενιζέλος» που εκτελούσε το δρομολόγιο Πειραιάς – Χανιά. χοντος βολος Ενώ βρισκόταν ανοιχτά της Ύδρας ξέσπασε πυρκαγιά στο γκαράζ με αποτέλεσμα οι καπνοί να τυλίξουν το πλοίο. Το πλήρωμα λειτούργησε άψογα προσπαθώντας να καθησυχάσει τους επιβάτες. Το σκάφος έλαβε εντολή να επιστρέψει στο λιμάνι του Πειραιά, πράγμα που έγινε στις 04:00 τα ξημερώματα. παιδικες κουβερτες με βελονες μπικος αριστειδης ΔΕΙΤΕ ΤΙΣ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ: Πηγή φωτογραφιών ΑΠΕ-ΜΠΕ, flashnews.gr 01 «Ελευθέριος Βενιζέλος»: Τρομακτικές φωτογραφίες από το φλεγόμενο πλοίο

το παπουτσι πειραιας

Έφυγε από τη ζωή τα ξημερώματα ο δημοσιογράφος, συγγραφέας και πρώην αθλητής Κυριάκος Διακογιάννης. το παπουτσι πειραιας Ο Κυριάκος Διακογιάννης γεννήθηκε τον Αύγουστο του 1927 στην Πλάκα όπου και μεγάλωσε. Νονός του ήταν ο Ελευθέριος Βενιζέλος. Η καταγωγή του ήταν από τη Μάνη και την Πάτμο. Διακρίθηκε στα νεανικά του χρόνια ως αθλητής και υπήρξε μέλος της εθνικής ομάδας στίβου και πρωταθλητής Ελλάδος στο πένταθλο το 1947 και στο δέκαθλο το 1948. νεα φαρμακα χημειοθεραπειας τρομακτικος λαβυρινθος game Ο πατέρας του, Ιωάννης Διακογιάννης, ήταν αξιωματικός της Χωροφυλακής που την περίοδο της Κατοχής υπηρέτησε σε σημαντικές θέσεις στην περιβόητη Ειδική Ασφάλεια. Παρ' όλα αυτά, ο ίδιος ο Κυριάκος Διακογιάννης είχε αριστερά πολιτικά φρονήματα και από το 1949 ως το 1951 εξορίστηκε στη Μακρόνησο. Μετά την απόλυσή του από τη Μακρόνησο, μετανάστευσε στο Λονδίνο, όπου ξεκίνησε να εργάζεται ως δημοσιογράφος στο περιοδικό που εξέδιδε ο Έλληνας εφοπλιστής Γιάννης Χατζηπατέρας, μετέπειτα κουμπάρ

μηχανη εσπρεσσο τιμη

Τα Εξάρχεια κινδυνεύουν να μετατραπούν σε γκέτο αναφέρει σε ερώτηση προς τους υπουργούς Εσωτερικών Παναγιώτη Κουρουμπλή και υποδομών και Μεταφορών Χρήστο Σπίρτζη, η Ντόρα Μπακογιάννη και υποστηρίζει ότι υπάρχει «ανικανότητα της κυβέρνησης να εμπεδώσει αίσθημα ασφαλείας στους πολίτες και τους εργαζόμενους στην περιοχή των Εξαρχείων». μηχανη εσπρεσσο τιμη Στην ερώτησή της η κ. Μπακογιάννη, επικαλείται την απόφαση της διοίκησης των ΕΛΤΑ να αναστείλει τη λειτουργία του υποκαταστήματός τους στα Εξάρχεια, εξαιτίας των κακόβουλων και βανδαλιστικών επιθέσεων στο κατάστημα και την απόφαση της διοίκησης του ΟΑΣΑ να μετακινήσει τη στάση τηλεματικής από το Πολυτεχνείο προς το Αρχαιολογικό Μουσείο. ξυλινο κρεβατι σπιτακι «Η αδυναμία της κυβέρνησης να αστυνομεύσει την περιοχή την καθιστά "άβατο", και την παραδίδει στα χέρια περιθωριακών ομάδων, εξτρεμιστών και του υποκόσμου» αναφέρει η κ. Μπακογιάννη και ερωτά τους συναρμόδιους υπουργούς, «σε ποιες ενέργειες σχεδιάζουν να προβούν, προκειμ