Μιλώντας για την ευρωπαϊκή ολοκλήρωση και τον ρόλο του ESM ο Κλάους Ρέγκλινγκ ανέφερε πως στη σύντομη ιστορία τους, το EFSF και το ESM έχουν παράσχει χρηματοδότηση σε πέντε χώρες την Ελλάδα, την Ιρλανδία, την Πορτογαλία, την Ισπανία και την Κύπρο και συνολικά έχουν εκταμιεύσει δάνεια ύψους 270 δισ. ευρώ, 2,5 φορές περισσότερο από ότι το ΔΝΤ παγκοσμίως την ίδια χρονική περίοδο.
πορσελανη ειδη
Όπως εξήγησε, ο ESM διαθέτει κεφάλαια 80 δισ. ευρώ, τα υψηλότερα από οποιοδήποτε διεθνές χρηματοπιστωτικό ίδρυμα, αλλά δεν χρησιμοποιεί αυτά τα χρήματα για να δανείσει απευθείας χώρες, αλλά τα αξιοποιεί ως εγγύηση για τους επενδυτές μας. «Ο ESM δεν ξοδεύει χρήματα φορολογουμένων για τη χρηματοδότηση των προγραμμάτων βοήθειας», ανέφερε εμφατικά και εξήγησε πως ο Μηχανισμός αντλεί τα χρήματα που χρειάζεται από τους επενδυτές, εκδίδοντας ομόλογα που φέρουν πολύ χαμηλό επιτόκιο.
εποχιακα καταστηματα
«Στην πραγματικότητα, τα επιτόκια με τα οποία δανείζουμε είναι μόνο το 1/3 των επιτοκίων του ΔΝΤ. Στην περίπτωση της Ελλάδας, αυτό οδηγεί σε εξοικονόμηση σχεδόν 10 δισ. ευρώ ετησίως ή 5,6% του ΑΕΠ. Αυτά είναι πολύ σημαντικά ποσά και αποτελούν μια μορφή οικονομικής αλληλεγγύης μεταξύ των χωρών της ζώνης του ευρώ, την οποία αντιλαμβάνονται ελάχιστοι», είπε ο Κλάους Ρέγκλινγκ.
σαρλας γυναικολογος
Στο πλαίσιο αυτό εξήγησε πως προκειμένου να επωφεληθούν από αυτά τα ευνοϊκά δάνεια, οι χώρες πρέπει να δεσμευτούν με αυστηρά προγράμματα οικονομικής μεταρρύθμισης. «Αυτές οι μεταρρυθμίσεις στην αρχή είναι συχνά επώδυνες για τους ανθρώπους μιας χώρας. Η μείωση των συντάξεων και των μισθών και η περικοπή των προγραμμάτων κρατικής στήριξης δεν είναι ποτέ δημοφιλή και αυτό είναι κατανοητό. Όμως, μακροπρόθεσμα, οι πολίτες των χωρών θα απολαμβάνουν ισχυρότερα οικονομικά αποτελέσματα», είπε.
Ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας ανέφερε πως η Ελλάδα είναι η μόνη χώρα που βρίσκεται ακόμη σε ενεργό πρόγραμμα του ESM, το οποίο έχει εισέλθει στο τρίτο και τελευταίο έτος.
«Η κυβέρνηση βρίσκεται στο σωστό δρόμο για να εφαρμόσει τις μεταρρυθμίσεις που έχει υποσχεθεί. Εάν συνεχίσει να κάνει αυτές τις αλλαγές, οι πιθανότητες είναι καλές για να μπορεί να αναχρηματοδοτείται τακτικά από τις αγορές μετά την ολοκλήρωση του προγράμματος. Ήδη, η Ελλάδα έκανε ένα πρώτο βήμα προς την κατεύθυνση αυτή τον Ιούλιο, όταν εξέδωσε το πρώτο της ομόλογο από το 2014. Οι κυβερνήσεις της ευρωζώνης έχουν υποσχεθεί ότι είναι έτοιμες να δώσουν περαιτέρω ελάφρυνση του χρέους στη χώρα εάν συνεχίσει να εφαρμόζει τις μεταρρυθμίσεις και επιτυχώς εξέλθει από το πρόγραμμα το επόμενο έτος. Και, φυσικά, μόνο αν χρειάζεται ακόμα ελάφρυνση χρέους», ανέφερε.
#ESM MD Klaus #Regling speaks to @PSIAsciencespo students in Paris on European integration and the ESM pic.twitter.com/Lzc11gtrYm
— ESM (@ESM_Press) September 20, 2017
Σχόλια
Δημοσίευση σχολίου