Με αυτά τα από καρδιάς λόγια ο Μίκης Θεοδωράκης έδωσε το στίγμα της παράστασης που θα δοθεί στις 19 Ιουνίου στο Καλλιμάρμαρο Στάδιο, όπου 1.000 χορωδοί από 30 πόλεις της Ελλάδας θα ενώσουν τη φωνή τους και με τη συνοδεία συμφωνικής Μαντολινάτας, θα ερμηνεύσουν τα αριστουργήματα του μεγάλου Έλληνα δημιουργού.
πως κλινεται στα αρχαια η ωραια νησος
βλεννες μετα την περιοδο
Σε συνέντευξη τύπου που παραχώρησαν οι συντελεστές της παράστασης, την Τρίτη 30 Μαΐου, στο αμφιθέατρο του Μουσείου της Ακρόπολης, μετάφεραν τις σκέψεις του Μίκη Θεοδωράκη όχι μόνο για την παράσταση αλλά και για την οικονομική κρίση.
zara online shopping japan
Ο Μίκης Θεοδωράκης δεν θέλησε σε αυτή την παράσταση να ερμηνεύσουν το έργο του μεγάλοι τραγουδιστές, που θα γέμιζαν εύκολα το Καλλιμάρμαρο. Σκοπός του - να σταλεί μήνυμα ενότητας των φωνών, ενότητας της μουσικής, ενότητας των Ελλήνων που δεν υπάρχει.
Στιγμιότυπο από τη συνέντευξη τύπου στο αμφιθέατρο του Μουσείου της Ακρόπολης. Πηγή: CNN Greece
Ο δημοσιογράφος Γιώργος Λιάνης μιλώντας για τη φιλία που τον συνδέει με το μεγάλο μουσικοσυνθέτη, έκανε και μια προσωπική εξομολόγηση. Είπε ότι αποφάσισε να γίνει δημοσιογράφος όταν άκουσε τον «Επιτάφιο».
Πώς βλέπει ο Μίκης Θεοδωράκης την κρίση
Ο κ. Λιάνης μεταφέροντας τις σκέψεις του Μίκη Θεοδωράκη, είπε ότι η κρίση δεν είναι οικονομική γιατί, δεν μπορούν οι Ευρωπαϊκοί λαοί να ενωθούν σε ενιαία οικονομική μονάδα. Ποτέ δεν θα τα καταφέρουν, συνέχισε ο κ. Λιάνης μεταφέροντας τις σκέψεις του Μίκη Θεοδωράκη, αφού τα σκέλη του πολισμού τους είναι άνισα. Άρα λοιπόν, λέει, προηγείται να έχουμε ενότητα στα θέματα του πολιτισμού.
Επίσης ο κ. Λιάνης μίλησε και για την πρόσφατη απόφαση του Μίκη Θεοδωράκη να ταξιδέψει στη Γερμανία (παρά την απαγόρευση των γιατρών του) προκειμένου να παραβρεθεί σε συναυλία στο Ντίσελντορφ που ήταν αφιερωμένη στο συμφωνικό του έργο για να δείξει ότι υπάρχει μια Ελλάδα που δεν την ξέρουν οι Ευρωπαίοι.
Μίκης Θεοδωράκης - Δημήτρης Ψαθάς. Πηγή: mikistheodorakis.gr
«Δεν δέχεται το δυστύχημα της σημερινής Ελλάδας», είπε ο κ. Λιάνης «Δεν δέχεται την πεσμένη Ελλάδα. Ζητά αυτό που έγραψε ο Σεφέρης και το μελοποίησε ο ίδιος: «Λίγο ακόμα, να σηκωθούμε, λίγο ψηλότερα, λίγο ψηλότερα, λίγο ψηλότερα».
Οι συντελεστές της συναυλίας
Ο παραγωγός Μιχάλης Αδάμ, διάβασε μήνυμα του Μίκη Θεοδωράκη και μίλησε για την επιθυμία του όχι μόνο να διοργανωθεί η παράσταση αλλά και να διευθύνει ο ίδιος το φινάλε της. Η σκηνοθέτις και χορογράφος Σοφία Σπυράτου, η οποία συντόνισε τη συνέντευξη τύπου, μετάφερε, μεταξύ άλλων τον ενθουσιασμό του Μίκη Θεοδωράκη για την ενορχήστρωση των τραγουδιών του από τον Παναγή Μπαρμπάτη.
Μίκης Θεοδωράκης, Γρηγόρης Μπιθικώτσης, Γιάννης Ρίτσος, Λ. Καρνέζης (1963). Θέατρο Κεντρικόν. Πρεμιέρα της "Ρωμυοσύνης". Πηγή: mikistheodorakis.gr
Ο μαέστρος Παναγής Μπαρμπάτης, ο οποίος έχει και τη μουσική διεύθυνση, μίλησε για την παράσταση αλλά και για την πρώτη του επαφή με τον μεγάλο μουσικοσυνθέτη, στο Αργοστόλι όταν το 1998, όταν στο πλαίσιο παράστασης τον άφησε να διευθύνει και ο μεγάλος μουσικοσυνθέτης ερμήνευσε ένα τραγούδι, την «Άρνηση».
Η παράσταση
Στην παράσταση θα ακουστούν αποσπάσματα από τους κυριότερους ποιητικούς κύκλους που έχει μελοποιήσει ο μεγάλος μας συνθέτης. Μεταξύ άλλων: «Μικρές Κυκλάδες», «Άξιον Εστί», «Επιφάνια», «Όμορφη Πόλη», «Αρχιπέλαγος», «Πολιτεία», «Λιποτάκτες», «Χαιρετισμοί» και «Γειτονιά των Αγγέλων», όλα σε χορωδιακή διασκευή του Παναγή Μπαρμπάτη.
Τα πρωτότυπα κείμενα, έγραψε ο Γιώργος Μπλάνας. Yπεύθυνος για τους φωτισμούς είναι ο Λευτέρης Παυλόπουλος και τη σκηνοθετική επιμέλεια υπογράφει η Σοφία Σπυράτου.
Μίκης Θεοδωράκης, Μαρία Φαραντούρη, Μάνος Λοίζος (1963). Εκδήλωση ΣΦΕΜ. Πηγή: mikistheodorakis.gr
Εκτός από τους 1000 χορωδούς και τη Συμφωνική Μαντολινάτα στην παράσταση συμμετέχουν οι ηθoποιοί Γιάννης Στάνκογλου, Ιωάννα Παππά, οι λυρικοί καλλιτέχνες Τζίνα Φωτεινοπούλου, Ελένη Βουδουράκη, Αντώνης Κορωναίος, Μπάμπης Βελισσάριος, Παντελής Κοντός και ο λαϊκός τραγουδιστής Γεράσιμος Ανδρεάτος.
Το μήνυμα του Μίκη Θεοδωράκη
«Την εποχή που ήμουν Πρόεδρος των Λαμπράκηδων παρατηρήσαμε ότι σε όλες τις περιπτώσεις της γένεσης και της ακμής κάποιας οργάνωσης υπήρχε ένα κοινό φαινόμενο: Όλες ξεκινούσαν από την παρουσία ενός ανθρώπου. Ήταν αυτό που πριν απ’ όλους τους άλλους πίστεψε στις αρχές της Οργάνωσης και με όπλο μονάχα την πίστη του άρχισε να την μεταδίδει, με αποτέλεσμα στην κορύφωση αυτής της προσπάθειας να φτάνουμε σε οργανώσεις με εκατοντάδες μέλη.
Κατά της διάρκεια εορταστικής εκδήλωσης το 1962 για την Απελευθέρωση των Αθηνών (1962). Πηγή: mikistheodorakis.gr
Σχόλια
Δημοσίευση σχολίου